Biano Blogger: Echilibru între pasiunile profesionale și viața de mamă

Biano Blogger: Echilibru între pasiunile profesionale și viața de mamă

Iulia Cojocaru

Oana Constantinescu scrie de aproape 9 ani, mai exact din noiembrie 2012. Este pasionată de domeniul resurse umane și reușește să îmbine cu succes experiența personală și pasiunea profesională.

Cand ai început activitatea de blogger și ce anume te-a determinat sa faci acest pas?

În noiembrie 2012, buburuza mea se apropia de împlinirea primului an de viață. Era momentul în care parenting-ul începuse să prindă contur în România și apăruseră câteva bloguri de profil. În căutările mele de a evolua ca mamă și pe măsură ce citeam articole și cărți, simțeam că am și eu ceva de împărtășit dar nu consideram că opiniile mele erau suficient de inedite ca să nu se suprapună cu ceea ce fusese deja publicat de alții. Așa că mi-am început blog-ul cu un scop precis: să intervievez alte mame care au deja un job sau un business în care se simt împlinite și să inspir mamele să își urmeze pasiunile profesionale.

Descrie-ne un pic blogul tău. Ce fel de articole găsim pe el?

Nouă ani mai târziu, blog-ul mamicaactiva.com a rămas la stadiul de proiect de suflet, un spațiu unde îmbin experiența mea de peste 13 ani în resurse umane, oferind mamelor îndrumare în plan profesional, cu informații utile pentru părinți. Așa că articolele mele sunt din domeniile:

  • lifestyle
  • educație parentală și dezvoltare personală
  • informații și evenimente pentru copii
  • feminitate
  • călătorii în familie
  • orientare în carieră (sugestii adresate, cu precădere, mamelor dar majoritatea sfaturilor pe care le ofer sunt general valabile celor care își doresc îmbunătățiri în viața profesională).    
Sursa: mamicaactiva.com

Pe blog-ul tău găsim articole din mai multe domenii. Care este domeniul preferat, despre ce îți  place cel mai mult să scrii?

Subiectul pe marginea căruia aș scrie și aș vorbi ore întregi este: încurajarea mamelor să-și urmeze pasiunile profesionale, să nu se complacă într-un status quo în care nu se simt confortabil sau care nu le aduce deloc împlinire. Toți avem nevoie de resurse financiare și este clar că trebuie să facem compromisuri dar de ce să nu îmbunătățim ceva acolo unde petrecem atât de multe ore pe zi, adică locul de muncă? E nevoie de curaj, asumare și informare iar eu, care am trecut atât prin rolul de candidat (de curând am fost nevoită să îmi schimb job-ul pentru că s-a închis firma la care lucrăm) cât și prin postura de recruiter datorită meseriei mele de om de HR, sunt aici că să ajut.

Cum s-a schimbat blogul tău de când ai început?

În primii ani de când am devenit mama, după ce am căpătat inspirație de la mamele pe ale căror interviuri le-am publicat pe blog, am scris despre fazele prin care am trecut. Recitind acum, blog-ul pare un jurnal, pe alocuri. De câțiva ani, am profesionalizat puțin modul în care scriu, învățând despre SEO, tehnici de scriere creativă, jurnalism narativ, etc. Pentru că provocările în parenting s-au mai diminuat (pe măsură ce a crescut fetița mea), am făcut un shift de la articole foarte personale la unele mai mult informative sau cu o încărcare emoțională ceva mai scăzută.  Simt că am evoluat foarte mult în acești 9 ani însă regret puțin că nu mai scriu așa de despre gândurile și trăirile mele ca mamă. Voi reveni și la acest gen de subiecte, curând. 

Blog-ul este spațiu pentru reflecție și descărcare a emoțiilor, dar și un loc unde și alte mame la început de drum, se pot regăși.

Sursa: mamicaactiva.com

Care este cea mai mare provocare de când te-ai apucat de blogging?

Timpul și perfecționismul. Sunt două, știu ☺ Timpul pentru că, după 9-10 ore petrecute la job, nu mai am energie să scriu, iar weekend-ul este, de multe ori, împărțit în multe activități, atât casnice cât și de socializare sau plimbări cu familia. Nu este genul meu să scriu despre fiecare lucru care îmi apare în cale, motiv pentru care aleg să mă exprim mai rar în felul ăsta.

Perfecționismul meu îmi “spune” că dacă este să public ceva pe blog, trebuie să fie ceva documentat și să aducă informații noi, utile pentru cititori.

Ce satisfacții ți-a oferit blogging-ul?

Înainte de pandemie, aveau loc multe evenimente dedicate creatorilor de conținut. Am cunoscut mulți oameni minunați în comunitatea de părinți digitali, am primit cadouri (fizice și de suflet), am avut și colaborări plătite. 

Mi se pare foarte valoros să știi să faci și altceva în afară de job-ul principal iar asta e ceea ce mi-a oferit blogging-ul, perspectiva unui proiect secundar, în care activez că freelancer, un “loc de joacă” propriu, unde îmi pun în aplicare ideile, creativitatea și experimentez. În toți anii aceștia, am învățat să fac PR, copywriting, jurnalism, organizare de evenimente, webdesign, fotografie, social media, bineînțeles toate la un nivel de amator. 

Sursa: mamicaactiva.com

Ce stil de design interior îți este cel mai apropiat?

Cred că cel tranzițional/de tranziție mi se pare cel mai apropiat de cel pe care îl avem în casă. Eu fiind în zodia Balanță sunt mereu între stiluri în orice domeniu :D 

Care este piesa de mobilier preferată și de ce?

Biblioteca îmi place tare mult pentru că am cumpărat-o la puțin timp după ce am cumpărat apartamentul în care locuim și nu e genul de mobilă “moștenită” din trecut. A marcat un început fresh și se apropie de un stil diferit de cel tradițional, a fost alegerea și achiziția mea proprie, mi-am amenajat-o exact așa cum am vrut eu. 

Ce stiluri/culori îți place să combini?

Pe Pinterest și Instagram urmăresc imagini cu stiluri de design interior scandinav, boho și modern. Momentan în casă avem multe nuanțe de maro, combinate cu portocaliu și aglomerații de obiecte. Pe viitor îmi propun să schimb nuanțele închise cu bej, cromatica să fie una caldă, luminoasă iar stilul să fie unul mai aerisit, ceva mai organizat. Nu sunt adepta minimalismului deși, ca aspect, arată ideal. Eu însă prefer o notă personală, mai cosy. 

În materie de design interior, ce stiluri nu agreezi?

Nu-mi plac stilurile încărcate, cu “briz-brizuri” dar agreez tot ce emană bun gust. De exemplu, vara trecută am închiriat la mare un apartament pe stil oceanic, plin de alb și turcoaz, cu elemente marine. În contextual respectiv, era absolut perfect, ne-am simțit excelent în acel cadru. Nu mi-aș amenaja casa în felul acesta, dar acolo mergea de minune. Deci apreciez orice este potrivit, adaptat mediului în care se găsește.


Vrei să-ți prezinți blogul pe BIANO? Scrie-ne pe adresa iulia.cojocaru@biano.com și te vom contacta noi!