Meniu principal
Inspirație

Tendințe în designul interior: ce se poartă și ce nu în 2022

Bloggerul home & living Gabi Ralea ne dezvăluie principalele elemente pe care să le integrăm în amenajările noastre: “Tendințele din designul interior reflectă căutarea confortului și a liniștii interioare, într-o lume dată peste cap de pandemie”.

Ultimii doi ani au fost petrecuți acasă de mulți dintre noi. Drept urmare, casele noastre  s-au schimbat odată cu noi, tendința generală fiind aceea de a căuta confortul și a compensa lipsa de interacțiune ori imposibilitatea de a călători.

Dar spre ce se îndreaptă aceste tendințe în 2022 și ce aduc ele nou față de anii anteriori? Și ce anume iese din trend, ca să lase loc liber noilor preferințe? Gabi Ralea ne-a ajutat să găsim răspunsul la toate aceste întrebări.

Gabi Ralea - Blogger home & living

1. Spații multifuncționale și mobilier modular

Statul acasă a reconfigurat nevoile noastre pe termen lung. Deși vârful pandemiei pare să fi trecut, iar unii dintre noi s-au întors la serviciu, lucrurile s-au reașezat pe noi principii în relația cu munca și multe afaceri își continuă activitatea cu angajații online, de acasă. Evident că astfel de schimbări vin cu nevoia de a locui într-un spațiu care să fie ușor de adaptat orelor de lucru, dar și celor de odihnă ori de socializare cu prietenii și familia.

Locuințele sunt, pe rând, birou pentru angajați, casă pentru familie și loc de distracție, iar acest lucru este posibil doar cu un mobilier versatil, plasat în spații multifuncționale.

Măsuțele de cafea care se transformă în mese de sufragerie sau în birou, canapelele modulare care devin pat sau bibliotecile pe care le transformi în masă ori în birou reprezintă piese care vor fi în ascensiune în anul 2022.

2. Designul biofilic

Să clarific puțin, pentru cine aude acum pentru prima dată acest termen: designul biofilic se referă la proiectarea și amenjarea spațiilor de orice fel pornind de la nevoia biologică a omului de a se afla în mijlocul naturii. Este cunoscut și demonstrat științific faptul că, într-un mediu din care natura face parte, oamenii sunt mai productivi, mai sănătoși și, în final, mai fericiți.

Această tendință este deja prezentă de câțiva ani și s-a accentuat în contextul pandemiei. Sigur că rămâne un deziderat pentru aceia care au casele deja construite și nu pot modifica structura sau conceptul zonei în care locuiesc. Dar rămâne la dispoziția noastră modul în care populăm cu obiecte spațiul de locuit, astfel că amenajarea va tinde foarte mult, în 2022, să urmeze linia naturii. 

Ce înseamnă asta? În primul rând, verdele pare să devină o culoare neutra, integrată în decor ca piesă asimilată naturii. 

O imagine care conține mobilier, cameră de zi, scaun, cameră

Descriere generată automat

În 2022, se poartă canapelele verzi, pereții verzi, covoarele verzi, plantele mari și foarte mari și, mai ales, cât mai numeroase. Acestea se completează cu texturi naturale precum în, cânepă, sisal, mobilier împletit sau cu lemnul nevopsit, lăsat la vedere.

Mobilierul împletit revine, odată cu trendul boho tot mai des întâlnit în preferințele publicului, dar și în magazine. Este, în amenajarea interioarelor în 2022, o dorință de libertate, de stat în aer liber și de relaxare și confort perfect explicabilă după doi ani de pandemie.

3. Accente colorate

După o eră a mobilei albe și a pereților gri, pare să revină timpul accentelor colorate, trend regăsit încă de anul trecut în creațiile designerilor de modă, chiar dacă nu toate colecțiile au mai ajuns pe podium.

Culorile nu mai sunt suave, pudrate, ci solide și curajoase, regasindu-se mai ales în mobilă și accesorii. Pereții de accent par să iasă din trend de ceva vreme, dar poți vopsi în continuare mai mult de un singur perete într-o culoare veselă, atrăgătoare.

Se poartă roz, violet, albastru ciel, verde în toate nuanțele, dar și roșu și nuanțele solare, simple ori combinate pe același obiect. Și printre ele, evident, se poartă și Very Peri, culoarea anului 2022.

Sursa: biano.ro

Se poartă și textilele pentru casă în contrast de culori și forme, preluând aici practic două din tendințele acestui an: accentele de culoare și liniile de curbe, despre care iți povestesc mai jos. Ai curaj să colorezi, pentru că vremea caselor terne sau acromatice a trecut!

4. Linii curbe

Tot de la nevoia de confort vine și o altă tendință a anului 2022: liniile curbe. Fie că sunt piese de mobilier sau măsuțe, decorațiuni sau perne, se simte nevoia unor linii care să atenueze contrastele și unghiurile drepte și să “îndulcească” tenta masculină uneori a designului.

Colțurile canapelei și ale fotoliilor nu mai sunt drepte, ci rotunjite și cât mai moi. Ca măsuțe pentru cafea, intră în trend cele cu aspect rotunjit, sculpturale, indiferent de stil: poate fi o creație de designer care transformă geometria în magie ori o măsuță vintage, cu picioare sculptate ori un coș de ratan cu capac… totul este să fie “pe rotund”.

Aceeași tendință se regăsește în textile, care sunt mai ușor de înlocuit decât mobilierul. Drept urmare, să ne așteptam la o invazie de pernuțe rotunde ori îmbrăcate în cercuri și buline și la draperii și covoare asemănătoare.

5. Vintage

Într-o formă sau alta, mobila și decorațiunile vintage au fost mereu prezente în multe din casele noastre, fiind rămase de la bunici ori părinți. Multă vreme, ele au fost păstrate în lipsă de altceva, dar este vremea să fie integrate ca piese de sine stătătoare, al căror farmec să iasă în evidență tocmai prin plasarea într-un cadru modern. O piesă vintage singură, înconjurată de obiecte de decor mult mai noi decât ea, capătă alta valoare, fie că este recondiționată sau nu.

Când nu ai așa ceva, poți căuta una second hand sau cumpăra una nouă cu aspect vintage. Astfel de piese se găsesc și sunt chiar foarte bine realizate, fie că este vorba despre o comodă, un fotoliu sau o măsuță pentru cafea ori poate o decorațiune.

Sursă: biano.ro

Această influență vintage nu se restrânge însă la mobilier, ci o regăsim și în tapetul folosit și în modelul textilor sau al placărilor ceramice. Revin imprimeurile stil anii ’60, cu flori micuțe (așa numitul Ditsy), dar și alte modele florale și geometrice pe care le vedem în filmele vechi.

Ne trebuie puțin curaj pentru a încerca unele din tendințele acestui an în design interior. Cert este că acestea arată o căutare continuă a confortului și a unei compensații binemeritate după doi ani de restricții, în care oamenii au călătorit mai puțin, au stat mai puțin în natură și s-au bucurat mai puțin de viață. 

Fiecare dintre noi are propria viziune asupra locuinței și nu întotdeauna ea preia trendurile din domeniu. și nici nu trebuie neapărat, pentru că fiecare casa trebuie să vorbească în primul rand despre cei care locuiesc în ea.