Cele mai bune programe gratuite de design interior

Cele mai bune programe gratuite de design interior

Iulia Cojocaru

Înainte de a cumpăra prima piesă de mobilier pentru casa visurilor tale, creează conceptul sau designul camerei de la zero. Există multe programe online cu ajutorul cărora vă puteți face proiectul de amenajare al casei gratuit.

Dacă doriți să amenajati o cameră , mobilierul reprezintă una dintre cele mai mari investiții. Mai ales dacă vă gândiți să schimbați de la zero întreaga încăpere. Aspectul camerei poate fi perfect în mintea dumneavoastră, dar acest lucru nu este întotdeauna suficient. Pentru cei care vor să planifice în detaliu, să măsoare fiecare centimetru, sau pur și simplu își doresc să vizualizeze designul final al camerei, avem soluția!

De ce să folosiți programe de design interior?

Există foarte multe programe de design interior sau instrumente gratuite pentru planificarea spațiului 2D sau 3D. Le puteți descărca sau puteți lucra în versiunea online. Se găsesc și programe profesioniste pentru care trebuie să plătiți licență, dar noi ne vom concentra atenția pe cele care se pot folosi gratuit și cu ușurință de oricine își dorește.

Foto: Shutterstock.com

Programe pentru proiectarea bucătăriilor și băilor?

Veți întâlni adesea programe pentru proiectarea anumitor încăperi care au nevoie de o atenție suplimentară, cum ar fi băile sau bucătăriile, unde fiecare centimetru joacă un rol important în alegerea mobilierului potrivit. În plus, fiecare spațiu este unic, iar gusturile utilizatorilor variază. Acesta este motivul pentru care bucătăriile și băile sunt de obicei proiectate la comandă.

În opinia noastră, cele mai bune planificatoare pentru bucătărie și baie sunt:

  • Planificatorul pentru bucătărie IKEA
  • Planificatorul pentru baie IKEA
Foto: Shutterstock.com

Cum puteți folosi programele de design interior?

Utilizarea programelor și instrumentelor de proiectare nu este o știință complicată. În principiu, programele au o interfață simplă și prietenoasă, pentru a fi cât mai ușor de utilizat de oricine. Bineînțeles că există și instrumente profesionale mult mai complexe, dar noi ne vom concentra atenția pe cele mai practice. 

Înainte de a începe primul proiect online, clarificați de la început câteva lucruri de bază. Planificarea este esențială, în special în ceea ce privește sursa de alimentare cu apă și rețeaua electrică existentă. 

Pentru baie, de exemplu, dimensiunea încăperii este crucială. În funcție de spațiul disponibil veți stabili tipul de mobilier, cadă vs. duș sau numărul de chiuvete. Asigurați-vă că amenajați o baie confortabilă și practică pentru toată familia. La fel de important este să țineți cont dacă există o baie și o toaletă separat. În cazul în care există doar o zonă comună, căutați variante prin care să separați cât mai bine cele două zone.

Foto: Shutterstock.com

Pentru bucătării, concentrați-vă atenția pe alimentarea cu apă și rețeaua electrică - veți avea nevoie de cablu trifazat, dacă veți opta pentru o plită cu inducție. Luați în calcul și o priză pentru hotă. De asemenea, acordați atenție înălțimii blatului de lucru, gresiei, mobilierului de bucătărie - design și spațiu de depozitare suficient, amplasarea frigiderului și a cuptorului, iluminarea adecvată, etc.

Cum puteți obține cele mai bune rezultate cu ajutorul instrumentelor de design interior?

  • Stabiliți de la început în ce stil veți amenaja încăperea
  • Regulă de bază: măsurați de două ori și tăiați o dată 
  • Înarmați-vă cu răbdare și acordați timpul necesar
  • Încercați mai multe variante
  • Dacă nu sunteți siguri de anumite aspecte, consultați un specialist
  • Notați toate restricțiile din planul dumneavoastră (dacă programul va permite acest lucru) sau consultați direct specialiștii din domeniu
  • Gândiți-vă la prize, conexiuni pentru hotă, conducte de apă, canalizare și așa mai departe.

Planificator de interior IKEA

Ikea este, fără îndoială, una dintre cele mai importante companii din segmentul mobilă și decorațiuni. Cu ajutorul planificatoarelor, vă puteți mobila casa cu piesele de mobilier cu care sunteți familiarizați. Avantajul produselor Ikea este că sunt foarte ușor de combinat. Le puteți utiliza în diferite moduri, iar piesele individuale se potrivesc nu numai din punct de vedere estetic, ci și din punct de vedere al compatibilității.

Foto: Ikea.com

Pentru bucătării, aveți la dispoziție două planificatoare:

Sistemul de planificare ENHET: Oferă posibilitatea de a vă proiecta bucătăria folosind modelele existente în planificator. Mobilierul are un design simplu și este ușor de asamblat.

Sistem de planificare: Aici puteți proiecta bucătăria visurilor voastre de la zero. În acest sistem aveți posibilitatea să creați diferite combinații și modele unice. Planul complet poate fi realizat online, dar vă pot ajuta și specialiștii din magazinul IKEA.

Avantaje

✔ Design foarte intuitiv și simplu

✔ Bucătăria poate fi vizualizată din diferite unghiuri

✔ Gamă largă de modele și variante

✔ Puteți vizualiza prețul final al proiectului 

✔ Aveți la dispoziție o listă cu toate elementele proiectului

✔ Programul vă avertizează cu privire la erorile de proiectare la care poate nu v-ați gândit

Dezavantaje

❌ Pentru a salva proiectul este necesară înregistrarea

Planificator pentru baie IKEA

IKEA oferă și un planificator cu care vă puteți proiecta cu ușurință baia. Vă puteți inspira din modelele disponibile sau puteți proiecta propriul model de la zero. De asemenea, aveți la dispozitie o variatate mare de piese de mobilier Ikea, puteți urmări prețul articolelor individuale și prețul total.

Planificator pentru baie IKEA

Sistem de planificare pentru dormitor și living IKEA

Dacă nu sunteți sigur de felul în care doriți să vă amenajati dormitorul și ce spațiu de depozitare să alegeți, sistemul de  planificare pentru dormitor Ikea vă poate ajuta. Puteți face o programare online cu un specialist sau puteți merge pentru o consultație personală. Aceștia vă pot ajuta cu planificarea garderobei și a spațiilor de depozitare, precum și cu proiectarea completă a dormitorului. În același mod puteți proceda și pentru planificarea și proiectarea livingului.

Sistemul de planificare PAX

Printre sistemele de depozitare cele mai populare se numără Pax, Platsa, Elvarli și altele. Pe site-ul IKEA găsiti și sisteme de planificare pentru dulapuri, trebuie doar să alegeți modelul, în funcție de preferințele dumneavoastră și să selectați tipul de spațiu de depozitare pe care îl doriți. Dulapul se poate personaliza în funcție de dorințele dumneavoastră cu uși, mânere, organizatoare interioare, accesorii, iluminat și așa mai departe. De asemenea, puteți ajusta dimensiunile camerei: în acest fel veți știi exact cum se va integra dulapul ales în spațiul interior al camerei.

Toate sistemele de planificare IKEA le gasiți aici

Foto: Ikea.com

Biano Studio

Motorul de căutare BIANO vă pune la dispoziție un instrument pentru amenajări interioare. Biano Studio vă ajută să creați designuri 2D pentru locuința dumneavoastră într-un mod ușor și rapid. Spre deosebire de alte instrumente, în Biano Studio puteți proiecta doar concepte pentru camere individuale. Acestea se realizează într-o manieră facilă, selectând produsele favorite și aranjându-le după bunul plac, astfel încât la finalul proiectului să aveți o viziune clară asupra mobilierului și decorațiunilor alese.

Iată cum arată acest lucru în practică:

Ce puteți face in Biano Studio? 

  • Puteți selecta și combina piese de mobilier individuale, pentru a testa ce mobilă și accesorii se potrivesc împreună.
  • Toate produsele folosite pentru a crea un design în Biano Studio sunt disponibile pentru achiziționare
  • Nu trebuie să păstrați creațiile pentru dumneavoastră. Puteți inspira și alte persoane prin distribuirea proiectului în comunitatea Biano Studio.

De asemenea, puteți căuta piese de mobilier în funcție de o anumită categorie sau puteți adăuga produse din lista favorită. Puteți defini ordinea produselor din proiect, le puteți roți, duplica, mări sau micșora. Iar, la final puteți vizualiza prețul total al tuturor elementelor din proiect.

HomeByMe

HomeByMe este un program de design interior care vă permite să creați proiecte pentru casa dumneavoastră, de la elemente de bază până la finisaje. Planul poate fi vizualizat 3D, dar fără pereți, așadar puteți vedea doar amenajarea interioară. Software-ul oferă un set complet de instrumente pe care le puteți utiliza pentru a proiecta toate spațiile casei: dormitor, living, bucătărie, baie, garaj, cameră de depozitare, etc.

În plus, îl puteți folosi fără restricții, deoarece toate instrumentele programului sunt gratuite, nu trebuie să achiziționați servicii suplimentare.

Este necesară înregistrarea pentru a-l utiliza și funcționează doar online, nu și ca aplicație mobilă. Aveți posibilitatea să alegeți piese de mobilier ale multor mărci internaționale.

Avantaje

✔ Amenajarea și designul întregii case

✔ Complet gratuit

✔ Ușor de utilizat + posibilitatea de a instala un software

Dezavantaje

❌ Este necesară autentificarea

❌ Calitate slabă a imaginii

❌ Unele produse dispar în planul 3D

HomeByMy

Foto: Home.by.me

Roomstyler

Cu Roomstyler puteți proiecta camere personalizate. Oferă funcționalitatea de a adăuga pereți, ferestre, uși și multe altele. Puteți începe cu un proiect de la zero sau cu un design de cameră salvat anterior. 

Este intuitiv și ușor de utilizat. Permite vizualizarea 3D cu zoom sau normal și de asemenea, puteți modifica unghiul de vizualizare. Sunt disponibile foarte multe produse din care puteți alege, astfel puteți proiecta cu ușurință orice încăpere. Dacă vă place un anumit produs, aveți opțiunea de a vedea prețul și opțiunile de cumpărare în program. Software-ul poate fi utilizat gratuit, fără a fi necesară autentificarea. Cu toate acestea, dacă vă înregistrați aveți posibilitatea de a distribui proiectul pe Facebook pentru a inspira și alte persoane.

Avantaje

✔ Vizualizare 3D

✔ Diversitate mare de produse reale disponibile

✔ Nu este necesară autentificarea

✔ Poate fi partajat pe FB după autentificare

Dezavantaje

❌ Fără găzduire locală

❌ Exportul de fișiere fără autentificare nu este posibil

❌ Programul este în limba engleză, acest lucru poate reprezenta o barieră pentru anumite persoane.

Room Styler

Foto: Roomstyler.com

Homestyler

Software-ul de proiectare Homestyler vă permite să creați proiecte de la zero sau să folosiți șabloanele disponibile. La început, veți fi întâmpinat de un tutorial care vă va arată cum funcționează instrumentul. După vizualizarea, puteți începe proiectarea.

Deși alegerea mobilierului este limitată, programul oferă combinații flexibile și o vizualizare frumoasă a proiectelor de design interior în vedere panoramică și redare reală. Aveți posibilitatea să modificați culoarea, materialul, dimensiunea, iluminarea și alți parametri în funcție de nevoile dumneavoastră. Aveți grijă, programul poate crea dependență :)

Foto: Homestyler.com

Avantaje

✔ Puteți construi modele 2D și 3D la scară exactă cu doar câteva clicuri

✔ Diversitate mare de produse reale disponibile

✔ Programul oferă randări foto-realiste de calitate

✔ Există posibilitatea de a utiliza propriile modele

Dezavantaje 

❌ Este necesară înregistrarea

❌ Programul este în limba engleză, acest lucru poate reprezenta o barieră pentru anumite persoane.

Homestyler

Foto: Homestyler.com

Google SketchUp

SketchUp este un instrument versatil cu funcții de bază gratuite. Este potrivit pentru persoanele care caută o libertate absolută în proiectare, având posibilitatea de a proiecta orice, de la o clădire la o piesă de mobilier. Programul dispune, de asemenea, de instrumente pentru a accelera proiectarea.

SketchUp este compatibil cu alte programe 3D și vă permite să exportați fișiere și fotografi în formate diferite. Acest instrument este excelent pentru persoanele care doresc să își dezvolte creativitatea.

Avantaje

✔ Instrument puternic, dar simplu

✔ Puteți proiecta orice în format 3D

✔ Numeroase opțiuni de export

Dezavantaje

❌ Lipsa șabloanelor

❌ Proiectarea începe de la zero

❌ Disponibilitate redusă, în ceea ce privește materialele.

Google SketchUp

Foto: Sketchup.com

Sweet Home 3D

Un alt instrument care vă poate ajuta să vă proiectați casa este Sweet Home 3D. Acest program trebuie descărcat și instalat, dar procesul în sine este rapid și ușor. Apoi, trebuie doar să selectați o cameră și să adăugați mobilierul pe gustul dumneavoastră. Proiectul se poate salva sau exporta.

Avantaje

✔ Puteți proiecta fără restricții

✔ Permite vizualizarea în format 3D

✔ Puteți proiecta camere diferite

Dezavantaje

❌ Programul necesită descărcare și instalare

Sweet Home 3D

Foto. Sweethome3d.com

Planificatorul 5D

Planner 5D vă permite să creați un proiect complet de la zero, cu avantajul de a putea utiliza șabloanele, în cazul în care nu știți de unde să începeți. Puteți folosi programul atat pe computer cât și pe telefon. Puteți modifica dimensiunea, materialul și culoarea pereților în diferite planuri. De asemenea puteți accesa diferite piese de mobilier și accesorii.

Puteți comuta între modurile de proiectare 2D și 3D în funcție de nevoile dumneavoastră. In format 3D puteti adăuga ferestre, uși sau vă puteți juca cu podeaua și acoperișul. Singurul dezavantaj este că trebuie să plătiți pentru a accesa anumite funcții suplimentare.

Avantaje

✔ Ușor de utilizat

✔ Util dacă planificați o renovare sau o casă nouă și doriți să vă creați propriul plan de etaj

✔ Versatil cu un design frumos

Dezavantaje

❌ Erori ocazionale la utilizarea software-ului

❌ Versiunea web utilizează multe resurse

Planner 5D

Foto: Planner5d.com