Somieră din șipci sau cu lamele - care este mai bună?

Somieră din șipci sau cu lamele - care este mai bună?

Magda Kolmanová

Un somn confortabil înseamnă mai mult decât un pat de bună calitate și o saltea potrivită. O altă piesă pentru odihna perfectă este o somieră selectată corespunzător. Care sunt opțiunile dvs. și care este diferența? Noi vă vom sfătui.

Un pat ales în mod corespunzător este primul pas către un somn confortabil. Care sunt ceilalți? Desigur, niciunui pat nu îi poate lipsi salteaua. Cu toate acestea, pentru ca salteaua să își atingă potențialul și, de asemenea, să dureze mult timp, trebuie să alegeți somiera potrivită. Există mai multe tipuri de somiere din care puteți alege. Ce opțiuni sunt disponibile și care sunt diferențele dintre ele? Să vedem!

De ce este necesară somiera?

De ce nu este suficient să ai salteaua pe un placaj simplu? Desigur, și această opțiune este posibilă, dar o somieră are mai multe avantaje pe care nu ar trebui să le treci cu vederea.

  • Ventilație excelentă: datorită grilajului, salteaua este bine ventilată și nu există riscul formării de mucegai sau al înmulțirii acarienilor și bacteriilor.
  • Prelungirea duratei de viață a saltelei: grilajul permite distribuirea uniformă a greutății pe saltea și, astfel, prelungește semnificativ durata de viață a acesteia.
  • Confort: datorită distribuției adecvate a greutății și a amortizării, coloana vertebrală este ușurată.


Pe ce criterii alegem somiera?

Capacitatea de încărcare: unul dintre aspecte de bază atunci când alegeți somiera potrivită este întotdeauna greutatea dumneavoastră. Doar dacă este aleasă corespunzător din acest punct de vedere își va putea îndeplini corect funcția.

Prețul: cât de mult doriți să investiți în somieră? Prețurile variază foarte mult în funcție caracteristici. Una cu lamele obișnuite este, desigur, mai ieftină decât una cu lamele reglabile.

Salteaua: veți avea o saltea înaltă sau o saltea de doar câțiva centimetri? Cele mai înalte pot suporta greutatea și fără ajutorul somierei, în timp ce pentru saltelele care au mai puțin de 7 cm este obligatorie o somieră adecvată.

Utilizare: folosiți patul doar pentru a dormi sau vă place să vă relaxați în pat și citind de exemplu? Luați în considerare dacă nu ar fi mai potrivită o somieră pe care să o puteți poziționa în funcție de necesități.

Somiera cu lamele


Somierele cu lamele se împart în somiere fixe, somiere reglabile și somiere reglabile electrice. Toate acestea se arcuiesc foarte bine și sunt potrivite și pentru saltelele mai joase. Sunt compuse din lamele individuale și un cadru de care lamelele sunt atașate cu ajutorul unor manșoane. Lățimea lamelelor și spațierea lor variază. O saltea de bună calitate ar trebui să aibă cel puțin 28 de lamele. Cu cât o saltea are mai multe lamele, cu atât mai mult sprijin va oferi și cu atât mai puțin stres va fi exercitat asupra saltelei, ceea ce va avea un efect pozitiv asupra durabilității acesteia. Lamele pot fi realizate atât din lemn, cât și din materiale sintetice.

  1. Somiere cu lamele fixe
    Acestea sunt cele mai utilizate somiere, datorită raportului calitate-preț excelent. Au o elasticitate foarte bună, astfel că sunt potrivite și pentru saltele care au mai puțin de 7 cm. Unele somiere au lamele duble în zona lombară, care este partea cea mai încărcată, cu posibilitatea de a regla fermitatea.

+ preț mai mic, ventilație bună, potrivit pentru toate tipurile de saltele

- nu este reglabilă

  1. Somiere cu lamele ajustabile
    Spre deosebire de somierele fixe, acestea pot fi reglate nu numai în zona spatelui, ci și în zona picioarelor. Ridicarea părții inferioare a somierei este recomandată, de exemplu, ca măsură de prevenire a bolilor vasculare. Acest tip de somiere este potrivit îndeosebi pentru saltelele din spumă și latex, care urmează forma saltelei și nu se deteriorează.

+ confort, potrivită pentru persoanele în vârstă, prevenirea durerilor de spate

- potrivită doar pentru anumite tipuri de saltele, preț mai ridicat

  • Somiere cu lamele cu ajustare electrică


Aceste somiere sunt potrivite nu numai pentru persoanele care au nevoie de confort sporit, ci și pentru persoanele cu mobilitate redusă sau pentru persoanele imobilizate la pat. Somiera electrică cu lamele înclinate este ușor de reglat cu ajutorul unui controler, astfel încât nu este nevoie să vă dați jos din pat. Este potrivită pentru saltelele din spumă și latex, care îi urmează cu ușurință forma. La unele somiere electrice, secțiunea capului poate fi reglată în poziție verticală.

Interesant: În cazul unei pene de curent, această somieră are o sursă de alimentare de rezervă care permite revenirea la poziția inițială.

  • + poziționare ușoară fără a fi nevoie să vă ridicați, potrivită pentru persoanele în vârstă și imobilizate la pat
  • - preț mai mare, doar pentru anumite tipuri de saltele, dependență de energie electrică

Somieră din șipci


Acest tip de somieră cu șipci oferă mai puțină amortizare decât saltelele cu lamele și, prin urmare, este mai potrivită pentru saltelele din spumă cu umplutură mai înaltă sau pentru alte saltele bine conturate. De asemenea, sunt potrivite sub saltelele cu arcuri și saltelele cu arcuri cu buzunar. Somierele cu șipci sunt realizate din șipci de diferite lățimi (cel mai adesea din lemn de molid), dar regula este ca distanța dintre lamele să nu depășească 4-6 cm. De asemenea, aceste șipci nu au un cadru solid, lucru pe care îl veți aprecia mai ales în timpul transportului, când pot fi rulate cu ușurință. Cu toate acestea, este mai degrabă un dezavantaj atunci când le montați, deoarece pot aluneca pe cadrul patului.

  • + preț scăzut, respirabilitate, posibilitatea de a rula lamelele
  • - amortizare mai mică, capacitate de încărcare mai mică, nepotrivite pentru saltele joase